AcasaFAQCautareMembriGrupuriInregistrareConectare

Distribuiţi | 
 

 Tutorial HTML Partea 1

In jos 
AutorMesaj
RullzMan
Administrator
Administrator


masculin Numarul mesajelor : 139
Varsta : 23
Localizare : Pe Pamant
Stare de spirit : Happy
Data de inscriere : 19/09/2008

MesajSubiect: Tutorial HTML Partea 1   Lun Feb 16, 2009 7:44 pm

HTML - Hyper Text Markup Language
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bine ai venit in sectiunea de tutoriale ZiZix. Aici vei putea invata baza HTML-ului, pentru a fi capabil sa realizazi propriile tale pagini web.

Daca deja esti familiarizat cu XML, atunci HTML ti se va parea usor de invatat. Va safatuim sa nu cititi tot acest tutorial dintr-o data, ci sa petreceti un sfert sau o jumatate de ora parcurgand cateva lectii dupa care sa reflectari asupra informatiei citite si sa practicati.
Pregatire pentru HTML

Crearea documentelor in HTML nu este dificil. Pentru inceput vei avea nevoie decat de notepad si putina dedicatie. Daca esti nou in domeniu si nu ai parcurs inca Ghidul incepatorului, te sfatuiesc sa petreci cateva minute citindul.
Pagini Web

Paginile web au multe intrebuintari. Aici sunt explicate cateva dintre argumente:

*
Cea mai simpla cale de a raspandii informatii pe internet
*
O alta forma de a-ti amplifica afacerea
*
Poti face cunoscut lumi ca ai ceva de spus intr-o pagina personala

Cuvinte de retinut

*
Tag - folosit pentru a specifica regiuni ale documentului HTML, pe care le va interpreta ulterior browser-ul. Tag-urile vor avea aceasta infatisare:
*
Element - este un tag complet, avand un de deschidere si unul de inchidere .
*
Attribute - este folosit pentru a modifica valoarea unui element in HTML. De obicei un element are mai multe atribute.

Deocamdata trebuie doar sa retii ca un tag este o comanda pe care browser-ul o interpreteaza, ca un element este un tag complet iar un atribut personalizeaza si modifica un element in HTML.

Elementele de HTML au multe ranguri. Tot ceea ce vezi, paragrafurile, banner-ul ZiZix, link-urile de navigare la dreapta si la stanga paginii, sunt toate elemente ale acestei pagini.

Un element are trei parti: un tag de deschidere, continutul elementului si tag-ul de inchidere.

1.

- tag-ul pentru deschiderea unui paragraf.
2. Continutul elementului - paragraful propriu-zis.
3.

- tag-ul de inchidere.

***Nota:
Toate paginile web vor avea cel putin elementele de baza: html, head, title si body.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

element...

Un document HTML intotdeauna va incepe si va termina cu un tag si respectiv . Aceasta este spructura standard a unui HTML.

Deschide te rog Notepad si copiaza urmatorul cod:

Cod:
<html>
</html>Salveaza documentul di meniul File / Save As. Selecteaza All Files si denumeste fisierul nou creeat, "index.html". Apasa Save. Deschide acum fisierul intr-un browser pentru a avea posibilitatea sa dam refresh (F5).

Daca ai facut totul bine vei putea vedea prima ta pagina web, complet alba!
Elementul

Elementu este cel care urmeaza. Atata timp cand il pui intre html si body totul ar trebuii sa fie OK. "Head" nu are nici o functie vizibila, asa ca vom discuta despre acest aspect in tutorialele ulterioare. Totusi vreau sa mentionez ca poate oferi browserului informatii foarte utile. Se pot insera aici printre altele coduri Javascript sau CSS.

Deocamdata insa il vom lasa gol cu exceptia faptului ca vom introduce urmatorul element pe lista, dar mai intai sa aruncam o privire fara el:

Cod:
<html>
<head>
</head>
</html>


Daca vei salva documentul si vei incerca sa dai un refresh la pagina intiala din browser nu vei nota nici o diferenta. Ai putina rabdare, in continuare vom studia cateva elemente vizibile.
Elementul <br /><br />Pentru ca totul sa iasa bine trebuie sa pui tag-ul title inauntrul celui de head. Ceea ce vei scrie intre cele doua tag-uri title (<title> si ) va putea fi vizualizat ca si numele browser-ului, de obicei in partea din stanga sus. Alaturat avem si codul sursa:

Cod:
<html>
<head>

<title> Prima mea pagina web!</title>

</head>
</html>Salveazal acum fisierul si deschide-l in browser. Vei putea vede titlul dupa cum am mai spu sin partea din stanga sus la marea majorilate a browser-elor

Poti pune orice nume doresti, daoar tine minte ca numele descriptive sunt cele mai usor de gasit ulterior
Elementul

Elementul body este cel care defineste inceperea continutului pagini propriu-zise (titluri paragrafuri ftografii muzica si orice altceva). Dupa cum poti vedea in meniul de la stanga, vom trata pe rand toate aceste elemnte de continut.

Deocamdata tot ce trebuie sa retii este ca body incapsuleaza tot continutul paginii.

Cod:
<html>
<head>
<title> Prima mea pagina web!</title>
</head>

<body>
Salut Gasca! Aici voi pune mai tarziu continutul!
</body>

</html>


Acum vezi ce ai reusit, daca nu reusesti citeste inca odata si vezi unde ai gresit.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Html Tags - Introducere

Un browser citeste absolut tot ceea ce ai scris in documentul HTML. De fiecare data cand gaseste un tag il va trata ca atare si il va reda, ca de exemplu un paragraf, un titlu un tabel sau orice altceva. Tagurile au trei parti dupa cum am mai spus deschiderea, continutul si inchiderea.

Dupa cum vei putea invata mai departe exista sute de taguri HTML. Absolut toate elementele care vor fi redate de un browser au nevoie de un tag sau doua.

Cod:
<openingtag>Continut</closingtag>
<p>Exemplu un paragraf</p>Tag-urile se scriu cu litere mici. Acesta este standardul de scriere in XHTML si Dynamic HTML.

Alaturat sunt cateva exemple de taguri in HTML.

Cod:
<body>Actioneaza ca o capsula asupra continutului.

<p>Paragraf</p>

<h2>Titlu (heading)</h2>

<b>Ingrosat (bold)</b>

<i>Inclinat (italic)</i>

</body>
Exceptii - Tag-uri care nu au nevoie de inchidere

Exista cateva tag-uri care nu indeplinesc modelul anterior aratat. Motivul este ca in realitate aceste tag-uri nu au nevoie de nuci un continut. Datorita acestui fapt se va folosi o maniera modificat de criere a acestor taguri.

Cel mai simplu exemplu este "linebreak"


Acest tag a imbinat cele doua taguri, de deschidere si de inchidere, intro forma mult mai simpla si mai eficace de folosit. Line break se foloseste pentru a spune browser-ului ca vrem sa coboram cu o linie mai jos, fara insa a incheia paragraful.

Urmand acest exemplu si alte tag-uri au fost modificate pentru o scriere mai simpla si mai rapida.

Cod:
<img src="../img/image.jpg" /> -- Image Tag --

<br /> -- Line Break Tag --

<input type="text" size="12" /> -- Input Field --
Dupa cum poti vedea borowser-ul este capabil sa reproduca aceasta imagine atata timp cat furnizam locatia cu ajutorul atributului "scr". Vrei sa afli mai multe atunci citeste ce e mai jos.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Atribute HTML

Atributele sunt folosite pentru a personaliza tag-urile. Ce vreau sa spun? Ca la un moment dat vei vrea sa redimensionezi o imagine sau un tabel sau sa schimbi culoarea de fond. Toate acestea sunt posibile cu ajutorul atributelor.

Cele mai multe tag-uri au propriile lor atribute. Vom vorbi despre aceasta pe masura ce introducem in discutie un nou tag. Acum insa vom vorbi despre un set de atribute generice care se pot folosi cu majoritatea tag-urilor.

Atributele se introduc intre parantezele unghiulare (<>) ale tag-ului de deschidere.
Atributele "class" si "id" in HTML

Aceste doua atribute sunt foarte asemanatoare. Ele nu au un rol direct in formatarea elementelor si mai degraba sunt utile in spatele scenei cu ajutorul CSS. Vom vorbi despre rolul acestora la momentul potrivit, atunci cand vom studia sintaxa si funcia lor in CSS

Idea este ca atunci cand vrei sa stabilesti o clasa de tag-uri pentru a fi folosite mai tarziu ca ajutorul CSS, sa poti diferentia intre doua tag-uri identice dar cu atribute diferite. Priveste exempul alaturat.

Cod:
<p id="italicsparagraph">Paragraph type 1, inclinat </p>

<p id="boldparagraph">Paragraph type 2, ingrosat </p>


Paragraph type 1, inclinat

Paragraph type 2, ingrosat
HTML - Atributul "name"

"name" este ceva mai diferit fat de "id" si "class". Punand un nume unui element, acesta devine o variabila de script pentru Javascript, ASP si PHP. Cel mai des este intalnit in formulare si alte campuri de text interactive.

Cod:
<input type="text" name="TextField" />Acest atribut nu are nici un afect asupra redarii casutei de text, cu toate ca in background detine un rol foarte important.
HTML - Atributul "title"

Acest atribut este folosit foarte putin fata de cat ar trebuii, el adauga un titlu (un pop-up) oricarui continut al unui element. Acest atribut nu ar trebui uitat. Poti denumi aproape orice si oricum doresti. Vizualizarea titlului apare atunci cand ne oprim co mausul cateva secunde deasupra contnutului.
Cod:
<h2 title="Eu sunt un atribut title!">Un Titlu Oarecare</h2>
Treci cu mausul peste titlul de mai sus ca sa vezi magia atributului "title". Acest atribut va oferi site-ului tau multa interactiune cu cei ce te vor vizita. Nu il trece cu vederea.
HTML - Atributul "align"

Daca vrei sa aliniezi in mod diferit anumite elemente ale pagini tale, atunci ai la dispozitie atributul align. Poti alinia la stanga (left(, dreapta (right) sau la la mijlocul (center) pagini aproape orice element. Prin default elementele se aliniaza la stanga, esceptand atuci cand se specifica o alta aliniere.
Cod:
<h2 align="center">Titlu centrat </h2>
Vizualizare
Titlu centrat
Alete exemple:

Cod:
<h2 align="left">Titlu aliniat la stanga </h2>
<h2 align="center">Titlu centrat </h2>
<h2 align="right">Titlu aliniat la dreapta </h2>

Valori standard pentru atribute

Multora dintere tag-uri li se atribuie, valori standard. Asta inseamna ca daca nu specifici un alt atribut, browser-ul o va face pentru tine. De exemplu un paragraf se va alinia singur la stanga, exceptand atunci cand specifici altfel; la fel si elementele unui tabel. Pe masura ce vei exersa vei intelege mai multe despre valorile default ale unor tag-uri
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Voi reveni cu si cu alt tutorial in curand.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://rullzmedia.forumz.ro
g3org3
New Member
New Member
avatar

masculin Numarul mesajelor : 30
Varsta : 24
Localizare : Lumea de dincolo =))
Stare de spirit : HappY
Data de inscriere : 26/09/2008

MesajSubiect: Re: Tutorial HTML Partea 1   Lun Feb 16, 2009 7:48 pm

RullzMan a scris:
HTML - Hyper Text Markup Language
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bine ai venit in sectiunea de tutoriale ZiZix. Aici vei putea invata baza HTML-ului, pentru a fi capabil sa realizazi propriile tale pagini web.

Daca deja esti familiarizat cu XML, atunci HTML ti se va parea usor de invatat. Va safatuim sa nu cititi tot acest tutorial dintr-o data, ci sa petreceti un sfert sau o jumatate de ora parcurgand cateva lectii dupa care sa reflectari asupra informatiei citite si sa practicati.
Pregatire pentru HTML

Crearea documentelor in HTML nu este dificil. Pentru inceput vei avea nevoie decat de notepad si putina dedicatie. Daca esti nou in domeniu si nu ai parcurs inca Ghidul incepatorului, te sfatuiesc sa petreci cateva minute citindul.
Pagini Web

Paginile web au multe intrebuintari. Aici sunt explicate cateva dintre argumente:

*
Cea mai simpla cale de a raspandii informatii pe internet
*
O alta forma de a-ti amplifica afacerea
*
Poti face cunoscut lumi ca ai ceva de spus intr-o pagina personala

Cuvinte de retinut

*
Tag - folosit pentru a specifica regiuni ale documentului HTML, pe care le va interpreta ulterior browser-ul. Tag-urile vor avea aceasta infatisare:
*
Element - este un tag complet, avand un de deschidere si unul de inchidere .
*
Attribute - este folosit pentru a modifica valoarea unui element in HTML. De obicei un element are mai multe atribute.

Deocamdata trebuie doar sa retii ca un tag este o comanda pe care browser-ul o interpreteaza, ca un element este un tag complet iar un atribut personalizeaza si modifica un element in HTML.

Elementele de HTML au multe ranguri. Tot ceea ce vezi, paragrafurile, banner-ul ZiZix, link-urile de navigare la dreapta si la stanga paginii, sunt toate elemente ale acestei pagini.

Un element are trei parti: un tag de deschidere, continutul elementului si tag-ul de inchidere.

1. - tag-ul pentru deschiderea unui paragraf.
2. Continutul elementului - paragraful propriu-zis.
3. - tag-ul de inchidere.

***Nota:
Toate paginile web vor avea cel putin elementele de baza: html, head, title si body.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

element...

Un document HTML intotdeauna va incepe si va termina cu un tag si respectiv . Aceasta este spructura standard a unui HTML.

Deschide te rog Notepad si copiaza urmatorul cod:

Cod:
Salveaza documentul di meniul File / Save As. Selecteaza All Files si denumeste fisierul nou creeat, "index.html". Apasa Save. Deschide acum fisierul intr-un browser pentru a avea posibilitatea sa dam refresh (F5).

Daca ai facut totul bine vei putea vedea prima ta pagina web, complet alba!
Elementul

Elementu este cel care urmeaza. Atata timp cand il pui intre html si body totul ar trebuii sa fie OK. "Head" nu are nici o functie vizibila, asa ca vom discuta despre acest aspect in tutorialele ulterioare. Totusi vreau sa mentionez ca poate oferi browserului informatii foarte utile. Se pot insera aici printre altele coduri Javascript sau CSS.

Deocamdata insa il vom lasa gol cu exceptia faptului ca vom introduce urmatorul element pe lista, dar mai intai sa aruncam o privire fara el:

Cod:


Daca vei salva documentul si vei incerca sa dai un refresh la pagina intiala din browser nu vei nota nici o diferenta. Ai putina rabdare, in continuare vom studia cateva elemente vizibile.
Elementul ) va putea fi vizualizat ca si numele browser-ului, de obicei in partea din stanga sus. Alaturat avem si codul sursa:

Cod:

Salveazal acum fisierul si deschide-l in browser. Vei putea vede titlul dupa cum am mai spu sin partea din stanga sus la marea majorilate a browser-elor

Poti pune orice nume doresti, daoar tine minte ca numele descriptive sunt cele mai usor de gasit ulterior
Elementul

Elementul body este cel care defineste inceperea continutului pagini propriu-zise (titluri paragrafuri ftografii muzica si orice altceva). Dupa cum poti vedea in meniul de la stanga, vom trata pe rand toate aceste elemnte de continut.

Deocamdata tot ce trebuie sa retii este ca body incapsuleaza tot continutul paginii.

Cod:


Salut Gasca! Aici voi pune mai tarziu continutul!
Acum vezi ce ai reusit, daca nu reusesti citeste inca odata si vezi unde ai gresit.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Html Tags - Introducere

Un browser citeste absolut tot ceea ce ai scris in documentul HTML. De fiecare data cand gaseste un tag il va trata ca atare si il va reda, ca de exemplu un paragraf, un titlu un tabel sau orice altceva. Tagurile au trei parti dupa cum am mai spus deschiderea, continutul si inchiderea.

Dupa cum vei putea invata mai departe exista sute de taguri HTML. Absolut toate elementele care vor fi redate de un browser au nevoie de un tag sau doua.

Cod:
Continut
Exemplu un paragrafTag-urile se scriu cu litere mici. Acesta este standardul de scriere in XHTML si Dynamic HTML.

Alaturat sunt cateva exemple de taguri in HTML.

Cod:
Actioneaza ca o capsula asupra continutului.

Paragraf

[b]Titlu (heading)[/b][b]Ingrosat (bold)[/b]

[i]Inclinat (italic)[/i]

Exceptii - Tag-uri care nu au nevoie de inchidere

Exista cateva tag-uri care nu indeplinesc modelul anterior aratat. Motivul este ca in realitate aceste tag-uri nu au nevoie de nuci un continut. Datorita acestui fapt se va folosi o maniera modificat de criere a acestor taguri.

Cel mai simplu exemplu este "linebreak"


Acest tag a imbinat cele doua taguri, de deschidere si de inchidere, intro forma mult mai simpla si mai eficace de folosit. Line break se foloseste pentru a spune browser-ului ca vrem sa coboram cu o linie mai jos, fara insa a incheia paragraful.

Urmand acest exemplu si alte tag-uri au fost modificate pentru o scriere mai simpla si mai rapida.

Cod:
[img]../img/image.jpg[/img] -- Image Tag --


 -- Line Break Tag --

 -- Input Field --
Dupa cum poti vedea borowser-ul este capabil sa reproduca aceasta imagine atata timp cat furnizam locatia cu ajutorul atributului "scr". Vrei sa afli mai multe atunci citeste ce e mai jos.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Atribute HTML

Atributele sunt folosite pentru a personaliza tag-urile. Ce vreau sa spun? Ca la un moment dat vei vrea sa redimensionezi o imagine sau un tabel sau sa schimbi culoarea de fond. Toate acestea sunt posibile cu ajutorul atributelor.

Cele mai multe tag-uri au propriile lor atribute. Vom vorbi despre aceasta pe masura ce introducem in discutie un nou tag. Acum insa vom vorbi despre un set de atribute generice care se pot folosi cu majoritatea tag-urilor.

Atributele se introduc intre parantezele unghiulare (<>) ale tag-ului de deschidere.
Atributele "class" si "id" in HTML

Aceste doua atribute sunt foarte asemanatoare. Ele nu au un rol direct in formatarea elementelor si mai degraba sunt utile in spatele scenei cu ajutorul CSS. Vom vorbi despre rolul acestora la momentul potrivit, atunci cand vom studia sintaxa si funcia lor in CSS

Idea este ca atunci cand vrei sa stabilesti o clasa de tag-uri pentru a fi folosite mai tarziu ca ajutorul CSS, sa poti diferentia intre doua tag-uri identice dar cu atribute diferite. Priveste exempul alaturat.

Cod:

Paragraph type 1, inclinat


Paragraph type 2, ingrosat


Paragraph type 1, inclinat

Paragraph type 2, ingrosat
HTML - Atributul "name"

"name" este ceva mai diferit fat de "id" si "class". Punand un nume unui element, acesta devine o variabila de script pentru Javascript, ASP si PHP. Cel mai des este intalnit in formulare si alte campuri de text interactive.

Cod:Acest atribut nu are nici un afect asupra redarii casutei de text, cu toate ca in background detine un rol foarte important.
HTML - Atributul "title"

Acest atribut este folosit foarte putin fata de cat ar trebuii, el adauga un titlu (un pop-up) oricarui continut al unui element. Acest atribut nu ar trebui uitat. Poti denumi aproape orice si oricum doresti. Vizualizarea titlului apare atunci cand ne oprim co mausul cateva secunde deasupra contnutului.
Cod:
[b]Un Titlu Oarecare[/b]

Treci cu mausul peste titlul de mai sus ca sa vezi magia atributului "title". Acest atribut va oferi site-ului tau multa interactiune cu cei ce te vor vizita. Nu il trece cu vederea.
HTML - Atributul "align"

Daca vrei sa aliniezi in mod diferit anumite elemente ale pagini tale, atunci ai la dispozitie atributul align. Poti alinia la stanga (left(, dreapta (right) sau la la mijlocul (center) pagini aproape orice element. Prin default elementele se aliniaza la stanga, esceptand atuci cand se specifica o alta aliniere.
Cod:
[b]Titlu centrat [/b]

Vizualizare
Titlu centrat
Alete exemple:

Cod:
[b]Titlu aliniat la stanga [/b]


[b]Titlu centrat [/b]


[b]Titlu aliniat la dreapta [/b]


Valori standard pentru atribute

Multora dintere tag-uri li se atribuie, valori standard. Asta inseamna ca daca nu specifici un alt atribut, browser-ul o va face pentru tine. De exemplu un paragraf se va alinia singur la stanga, exceptand atunci cand specifici altfel; la fel si elementele unui tabel. Pe masura ce vei exersa vei intelege mai multe despre valorile default ale unor tag-uri
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Voi reveni cu si cu alt tutorial in curand.
bha savantule scrii in romana si mai pe surt ca ma doare creierul la cat am de citi si nu inteleg nimik din balivernele tale =)) ...
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://g3org3-moro.hi5.com
RullzMan
Administrator
Administrator


masculin Numarul mesajelor : 139
Varsta : 23
Localizare : Pe Pamant
Stare de spirit : Happy
Data de inscriere : 19/09/2008

MesajSubiect: Re: Tutorial HTML Partea 1   Lun Feb 16, 2009 7:51 pm

asta e un tutorial facut pe scurt dar nu e complet ar mai fi trebuit sa scriu Shocked
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://rullzmedia.forumz.ro
g3org3
New Member
New Member
avatar

masculin Numarul mesajelor : 30
Varsta : 24
Localizare : Lumea de dincolo =))
Stare de spirit : HappY
Data de inscriere : 26/09/2008

MesajSubiect: Re: Tutorial HTML Partea 1   Lun Feb 16, 2009 7:56 pm

RullzMan a scris:
asta e un tutorial facut pe scurt dar nu e complet ar mai fi trebuit sa scriu Shocked
tocilarul dracului ce esti =))
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://g3org3-moro.hi5.com
RullzMan
Administrator
Administrator


masculin Numarul mesajelor : 139
Varsta : 23
Localizare : Pe Pamant
Stare de spirit : Happy
Data de inscriere : 19/09/2008

MesajSubiect: Re: Tutorial HTML Partea 1   Lun Feb 16, 2009 7:58 pm

daca tu poti sa faci un tutorial mai bun jos palaria Twisted Evil
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://rullzmedia.forumz.ro
g3org3
New Member
New Member
avatar

masculin Numarul mesajelor : 30
Varsta : 24
Localizare : Lumea de dincolo =))
Stare de spirit : HappY
Data de inscriere : 26/09/2008

MesajSubiect: Re: Tutorial HTML Partea 1   Lun Feb 16, 2009 8:01 pm

RullzMan a scris:
daca tu poti sa faci un tutorial mai bun jos palaria Twisted Evil


bah frate yo nus bun la net sau tut de net yos bun la jocuri asa ca Razz ca doar deasta mai facut gamer SmileWinkRazz
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://g3org3-moro.hi5.com
Continut sponsorizat
MesajSubiect: Re: Tutorial HTML Partea 1   

Sus In jos
 
Tutorial HTML Partea 1
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» [Tutorial] Cum sa faci un sistem de logare/inregistrare!
» Cod HTML pentru Flashscore

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: 

Soft :: Tutoriale

-
Mergi direct la:  
All Right Reserved 2008-2009
Creati un forum | © phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Creeaza-ti propriul blog gratuit